Aparte combinatie; Horror en het sublieme

Het is al een tijdje geleden dat ik deze beelden gemaakt heb (september 2011). Maar het doet me denken aan iets wat ik op internet vond over The Sublime. Edmund Burke schreef er al over, het sublieme  –  de duistere kant van het sublieme. Een soort angst voor het niet bestaande. Horror-beelden heeft dat stukje sublieme ook in zich, of het nu een horror-film is of een gruwelijke foto.

Beelden met angst voor leegte, voor de beroving van het leven, de angst voor de dood en het niet bestaande.   Het ongrijpbare, niet te bevatten of te rationaliseren moment dat wordt vastgelegd……Iets wat lijkt terug te komen in deze beelden. Een horror-effect wat toch ook iets overstijgends heeft, bijna alsof het niet heeft plaatsgevonden. Alsof het een irreële angst is, terwijl dit soort beelden toch ook helaas realiteit zijn in onze wereld. Het is horror wat tot leven is gekomen, al blijft het onwerkelijk….