Spelen met plakband

Mijn oudste dochter had voor haar verjaardag gekleurde plakband gehad, dit wilde ze graag. Maar ze had er nog niks mee gedaan. Ik vroeg haar of ze met haar nieuwe gekleurde plakband wilde knutselen. Dit wilde ze wel graag, dus hebben we alles klaargelegd. Zij pakte de plakband en ik pakte andere materialen om ermee aan de slag te gaan, zoals een schaar, krijt, gekleurde pennen en papier.

Plakband is zo’n fascinerend materiaal wat erg in trek is bij peuters en kleuters. Vooral het knippen van het plakband, wat nogal wat vaardigheid vergt, is een leuke uitdaging voor ze. Maar ook het recht opplakken van dat plakband….want dat valt nog niet zo mee!

Mijn dochter was geconcentreerd aan het werk, en knipte met beleid en precisie het plakband met haar giraffe-schaartje door. Hoewel mijn dochter met beleid de plakband doorknipt, kan dat ook anders gaan, hoor….niet iedere kleuter doet dit zo. Dus wees gerust als je eigen kind het plakband helemaal uitrolt of met de schaar aan het plakband vastgekleefd zit. Dit hoort ook bij het ervaren hoe met zo’n materiaal om te gaan. Bij peuters lukt het vaak nog niet eens goed om het plakband door te knippen. Maar door te doen, leren ze het wel. Eventueel  met een beetje hulp.

Ze had ontdekt dat wanneer ze het plakband aan de rol liet en eerst opplakte, dat het doorknippen van het plakband dan gemakkelijker ging. Bovendien plakte het dan ook niet zo aan haar vingers vast, wat ze prettiger vond werken. Nu nog een oplossing verzinnen om het plakband recht en plat op te plakken. Ze probeerde het met haar vingers glad te strijken, maar dit lukt niet echt. Mmmmm…. ik zag haar bedenkelijk kijken, en merkte dat ze dat toch niet zo leuk vond en dat ze zocht naar een manier om het plakband wel glad te krijgen. Toch liet ze die gedachte los, toen ze merkte dat dit niet lukte. Ze ging verder met het krijt en tekende over het plakband heen.

 

Omdat ze gekleurd plakband had in plaats van gewone doorzichtige, had ik gekozen voor wit papier. Hierop zag je de kleuren beter, zeker omdat wanneer je het plakband uitrolde de kleur lichter was dan op de rol. Ik liet dit haar ook zien; “Hé, heb je gezien dat het plakband op je tekening lichter is dan op de rol plakband?, vroeg ik haar. Dat is gek, hè? Hoe kan dat nou?…”   Ze bekeek het plakband en zei  “ik vind het lichter mooier” en ging weer verder met haar tekening.

Ze bedacht een heel verhaal erom heen en bedacht me om daarop in te gaan. Ik vroeg haar wat ze aan het tekenen was… “kijk, mama, dit zijn Wisselwegen, en ze wees naar het plakband. “Wisselwegen?”, “Wat zijn wisselwegen? “, vroeg ik haar. “Kijk, Wisselwegen gaan zo en zo ( en ze beweegt met haar vinger over het plakband heen en weer). “Oooohh…slingerwegen, die allemaal bochten hebben en naar links en rechts gaan! “Ja, mama, dat zeg ik toch! Wisselwegen!. Vervolgens vertelt ze dat de andere stroken plakband de bergen zijn en dat ze een brug over het water heeft getekend zodat de auto’s er niet invallen. De brug was ook van tape gemaakt, een soort lus. Wat haar ook opviel tijdens het tekenen met het krijt over het plakband, was dat het stukje plakband een andere kleur kreeg, zo werd bruin krijt over het roze plakband “paars”. Maar zei ze…”blauw met roze, dat wordt ECHT paars”.

 

Op een gegeven moment wilde ze dat ik ook meedeed met haar. In dit spel moest ik haar precies nadoen zodat beiden werkjes er hetzelfde uit zouden zien.  Voor haar is dit een manier om mij ook iets te leren. Vaak ben je als ouder zijnde degene die je kind van alles wil leren. Maar hiermee maakte ze me dan ook duidelijk dat het ook andersom kan.  Kinderen vinden het ook leuk om te laten zien wat zij al goed kunnen, en dit spel, van nadoen,  was voor mijn dochter haar manier om te laten zien wat ze al kon. Hoewel we niet alleen met plakband en papier gewerkt hebben, is dat wel waar we mee begonnen waren en is het de basis geweest van waaruit verder gewerkt is met de andere materialen.

Er valt dus veel te ontdekken met plakband. Mijn dochter is van op het platte vlak experimenteren ( op papier e.d.) maar je kunt natuurlijk ook met plakband lege verpakkingen, karton, papier en andere dingen aan elkaar plakken. Zodat je meer een bouwwerk gaat maken waarbij technische vaardigheden zich kunnen ontwikkelen.

Dus als je kind weer eens een keer met plakband wilt werken, dan is dat niet prutsen, maar ontdekken wat het ermee kan! En zeker een goed materiaal om de technische en motorische vaardigheden mee te oefenen.

Emy.